ai-factory-national.jpeg
ICI București

România explorează oportunitatea de a dezvolta un AI Factory național

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București a găzduit astăzi, 19 mai 2025, o întâlnire de lucru dedicată explorării oportunităților de implicare a României în inițiativa europeană EuroHPC – AI Factories.

Întrevederea a avut loc în contextul inițiativei Vicepreședintelui Parlamentului European, Victor Negrescu, urmărind să sprijine dialogul interinstituțional privind crearea unui AI Factory național – o infrastructură strategică menită să susțină dezvoltarea și aplicarea inteligenței artificiale (AI) în diverse domenii de interes public și economic, prin integrarea în rețeaua europeană de calcul de înaltă performanță (HPC).

„România are oportunitatea de a deveni un actor activ în rețeaua europeană de AI Factories, contribuind la consolidarea capacităților europene în domeniul inteligenței artificiale. Este încurajator să observăm o convergență de expertiză, interes și implicare instituțională în jurul acestui demers, care are potențialul de a sprijini tranziția digitală a României într-un mod strategic și sustenabil.” a susținut Adrian-Victor Vevera, director general ICI București.

Discuțiile s-au concentrat pe identificarea principalelor elemente care ar putea sta la baza unei propuneri naționale: structura operațională a AI Factory, posibilitățile de cofinanțare, mecanismele de guvernanță și ariile strategice de aplicare. A fost subliniat potențialul României de a deveni un actor relevant în rețeaua europeană AI, prin valorificarea expertizei locale și a capacităților existente.

Întâlnirea face parte dintr-un proces de consultare și colaborare care va continua în perioada următoare, cu scopul de a construi o propunere solidă și competitivă la nivel european. Au participat Victor Negrescu, Vicepreședintele Parlamentului European, Mihnea Costoiu, rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, Adrian Curaj, Director General al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), Dan Nicula Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare. Regională București-Ilfov, Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, Bianca Muntean, director al Translvania IT Cluster, și reprezentanți ai Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Evenimente recente

Listă completă
conferinta-focus.jpeg

ICI București prezent la Conferința FOCUS București – Ediția a VII-a

ICI București participă astăzi, 21 mai 2025, la cea de-a șaptea ediție a conferinței FOCUS București – Dezvoltarea sustenabilă a Capitalei: Infrastructură, Digitalizare și Economia Circulară.

bucharest-leader-summit.jpeg

ICI București participă la „Bucharest Leaders’ Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality”

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București a participat la conferința de deschidere a evenimentului „Bucharest Leaders’ Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality”, organizat în perioada 21 mai – 16 iunie 2025 de Grupul de Presă MediaUno, Asociația MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Institutul Național de Statistică, în cadrul celei de-a XXIX-a ediții a proiectului național „Împreună protejăm România”.

ici-conf-bl.jpeg

ICI București a participat la Conferința Internațională SEA-CONF 2025 cu o lucrare dedicată sustenabilității maritime și tehnologiei blockchain

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București a fost prezent la cea de-a 11-a ediție a Conferinței Științifice Internaționale SEA-CONF 2025, desfășurată în perioada 15-17 mai 2025, la Constanța. Evenimentul a reunit reprezentanți ai industriei maritime, ai mediului academic, ai autorităților publice și ai cercetării, oferind un cadru de dialog și colaborare în domenii esențiale precum transportul maritim, managementul naval și sustenabilitatea mediului marin.