eveniment-cyber-defence-port.jpeg
ICI București

ICI București a participat la exercițiul internațional de simulare a răspunsului la un atac cibernetic asupra unei infrastructuri critice a Portului Constanţa

ICI București a participat, în perioada 21-22 februarie 2024, la un exercițiu care a simulat un atac cibernetic asupra unei infrastructuri critice a Portului Constanţa, organizat de Centrul de Excelenţă pentru Securitate Cibemetică Maritimă (MARCYSCOE) al Universităţii Maritime din Constanţa (UMC) în parteneriat cu Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

Evenimentul a beneficiat de contribuţia directă a peste 40 de participanţi din şase ţări, care au fost distribuiţi în cadrul mai multor echipe de management al incidentului, evaluare a capacităţii de răspuns la criză şi valorificare a lecţiilor invăţate. Echipele de specialişti în război cibernetic au explorat impactul atacurilor cibernetice asupra unei entități critice de importanță europeană, mai ales în contextul unui mediu de securitate provocator din cauza războiului din Ucraina si a facilitării comerțului Ucrainei de către România.

Exerciţiul a evidențiat importanța unor canale clare de comunicare între diferiții actori implicați, rolul semnificativ pe care îl au aliații și partenerii internaționali în soluționarea incidentului și în diseminarea informațiilor relevante pentru a preveni alte atacuri. Totodată, acesta a urmărit îmbunătăţirea capacităţii de cooperare între echipele de răspuns la incidentele de securitate cibernetică, autorităţile naţionale şi locale şi mediul de afaceri din industria maritimă, în situaţii de criză cibernetică.