ici-cybercon.jpeg
ICI București

ICI București a coordonat secțiunea „Diplomația cibernetică. Protecția infrastructurilor critice” în cadrul conferinței CyberCon Romania 2023

Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică – ICI București a coordonat secțiunea „Diplomația cibernetică. Protecția infrastructurilor critice” în cadrul conferinței CyberCon Romania 2023, organizată de Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informației (ARASEC) în parteneriat cu Ambasada SUA în România.

Evenimentul a reprezentat un for de dezbateri și schimb de experiență între profesioniștii din domeniul securității cibernetice, abordând teme de actualitate precum diplomația cibernetică și protecția infrastructurilor critice. Participanții au adus în discuție aspecte legate de amenințările cibernetice actuale, strategiile de apărare și cooperare internațională în acest domeniu.

Lucrările au fost deschise de Adrian-Victor Vevera, director general ICI București, menționând: Infrastructurile critice, telecomunicații, transport, sisteme financiare și de sănătate, sunt în centrul funcționării societății moderne. Atacurile cibernetice asupra acestor infrastructuri pot avea consecințe devastatoare, afectând nu numai econmia, ci și viața de zi cu zi. În acest context, diplomația cibernetică are un rol crucial în protejarea acestor infrastructuri prin cooperare internațională pentru dezvoltarea de norme și reguli comune în mediul digital, consolidarea parteneriatelor strategice și schimbul de informații pentru prevenirea și răspunsul la amenințările cibernetice.”

Primul panel a cuprins discuții referitoare la diplomația cibernetică moderate de Carmen-Elena Cîrnu, director științific ICI București, participanții la dezbateri fiind John Donlon QPM, președinte Asociația Internațională a Profesioniștilor în Protecția Infrastructurilor Critice, Iulian Cojocaru, Expert Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, Claudiu Codreanu, Expert Institutul Diplomatic Român și Mihai Sebe, Șef Serviciu Institutul European din România.

Cel de-al doilea panel, moderat de Alexandru Georgescu, cercetător științific ICI București, s-a axat pe discuții despre protecția infrastructurilor critice și i-a implicat pe Cosmin Anghel, Chief Information Officer Nuclearelectrica, Alexandra Cristina Dinu, profesor asociat Academia de Studii Economice din București, George Cherecheș, Sales Engineer Team Lead OPSWAT și Olga Bucovețchi, profesor asociat Universitatea Politehnica din București

Conferința s-a bucurat de sprijinul unor parteneri instituționali de prestigiu, care au contribuit la asigurarea unui cadru propice pentru discuții și schimb de cunoștințe. Printre aceștia se numără Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Centrul Național Cyberint, Poliția Română, Centrul Euro-Atlantic de Reziliență, Institutul Național al Magistraturii (INM), Institutul European din România (IER) și Institutul de Studii Financiare (ISF).