agriculture.png
ICI București

ICI București continuă misiunea de a familiariza audiența din România cu noțiunea de HPC – High Performance Computing

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI București a organizat ieri, 16 martie a.c., evenimentul „Fostering sustainable Agriculture through HPC – High Performance Computing and AI”.

Scopul sesiunii a fost de familiariza audiența cu utilizarea HPC în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, prin partajarea de studii de caz și exemple de bune practici, prezentările fiind susținute de către specialiști din Muntenegru (Universitatea din Donja Gorica), Spania (Oracle), Norvegia (DigiFarm), Portugalia (Universitatea din Évora) și din România (Universitatea din Craiova și ClusterPower).

Evenimentul s-a adresat utilizatorilor existenți sau potențiali de HPC, HPDA (High Performance Data Analysis) și AI (Artifial Intelligence), atât din mediul privat (IMM-uri, start-up-uri), cât și din mediul public (universități, administrația publică, instituții de cercetare și altele), ale căror proiecte și activități se încadrează în spectrul agriculturii.

Subiectele abordate în cadrul webinarului au fost diverse, începând cu „AI/HPC și studii de caz în agricultură”, „HPC pentru agricultură: Perspectiva Oracle”, „ Delimitarea automată a limitelor câmpurilor agricole folosind imagini prin satelit de înaltă rezoluție”, „ Refactorizarea și accelerarea software-ului în supercalculatoare” până la „ Agricultura 4.0 – O nouă revoluție agricolă alimentată de inteligență artificială”.

Context: Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică – ICI București operează ca Centru de Competență în cadrul proiectului EuroCC - „European National Competence Centers in the framework of EuroHPC”. Prin intermediul acestui centru, se creează o rețea de competențe în HPC ce va opera ca interfață de facilitare a accesului la resurse și capabilități în acest domeniu, atât din România, cât și din Europa (prin rețeaua EuroCC). Astfel, centrul oferă resurse valoroase pentru utilizatorii din România din mediul privat și industrie, pentru instituțiile publice, instituțiile de învățământ și de cercetare, utilizatorii și furnizorii de servicii IT, precum și alte entități interesate.