Blockchain Services & Development Laboratory – BSDEL

Blockchain Services & Development Laboratory – BSDEL

Blockchain reprezintă una din tehnologiile viitorului cu cea mai rapidă creștere în popularitate, utilizarea acesteia în diverse domenii de activitate oferind numeroase beneficii, principalele fiind securitatea, transparența, trasabilitatea și reducerea costurilor. Oportunitățile de dezvoltare folosind tehnologia Blockchain sunt prezente în numeroase sectoare de activitate cheie precum sectorul energetic, economic, imobiliar, guvernamental și al sănătății.

Laboratorul de dezvoltare a serviciilor Blockchain (Blockchain Services & Development Laboratory – BSDEL) are ca domeniu de activitate proiectarea, analiza si implementarea soluțiilor digitale inteligente bazate pe tehnologie Blockchain si Distributed Ledgers (DLT). Misiunea acestuia este de a facilita adoptarea si integrarea noilor standarde tehnologice accelerând tranziția către noua generație de servicii digitale.

Principalele obiective ale BSDEL:

  • dezvoltarea de soluții inovative bazate pe cele mai moderne tehnologii Blockchain, vizând cazuri de utilizare cheie precum identitatea digitală, partajarea datelor, validare și verificarea documentelor.
  • susținerea interoperabilității și colaborării între entitățile publice și private pentru dezvoltarea comunității Blockchain naționale și internaționale;
  • cercetarea și dezvoltarea noilor arhitecturi și soluții inovatoare pentru sectorul public;
  • propunerea de soluții și infrastructuri moderne în scopul digitalizării sectorului public;
  • atragerea de oportunități de finanțare, contribuind astfel la accelerarea digitalizării și modernizării societății românești.

BSDEL este constituit din experții în transformare digitală, securitate cibernetică și arhitecturi distribuite din cadrul Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI București, care contribuie la extinderea comunității Blockchain și dezvoltă expertiza tehnică pe plan național în domeniul acestei tehnologii.