intalnire-ici-dr.jpeg
ICI București

ICI București a primit vizita unei delegații EDA

ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA) joi, 8 februarie 2024. Adrian-Victor Vevera, directorul general al institului, a întâmpinat delegația formată din cei doi membri ai Directoratului pentru Cercetare, Tehnologie și Inovare - Dr. Constantinos Hadjisavvas, project manager, și Dr. Giorgos Dimitriou, coordonator program.

Scopul vizitei a fost de a discuta elemente de organizare a workshop-ului planificat pentru regiunea Mării Negre în cadrul proiectului SYMBIOSIS, un proiect al EDA privind explorarea legăturilor dintre tehnologiile regenerabile offshore și domeniul apărării. Partenerii de organizare a acestui workshop regional sunt ICI București și Centrul Euro-Atlantic de Reziliență al MAE. Workshop-ul va explora aspecte legate de securitatea maritimă și a energiei în contextul planurilor de dezvoltare a infrastructurii de energie regenerabilă offshore la Marea Neagră, care va avea primele proiecte de ferme eoliene offshore până în anul 2027-2028. România are, de asemenea, prima lege din regiunea Mării Negre pe reglementarea investițiilor în energie regenerabilă offshore.

Printre subiectele dezbătute s-au aflat agenda de activități EDA în care ICI București poate fi implicat în anul 2024, inclusiv evenimentul de diseminare a rezultatelor Forumului Consultativ din 25 aprilie la Bruxelles, și modalități de sporire a cooperării bilaterale, inclusiv posibilitatea de participare a ICI București la grupurile de lucru formale ale EDA pe tehnologia informației (Capability Technology Area on Cyber Research and Technology).

Mai mult decât atât, în data de 7 februarie 2024, delegația EDA, împreună cu reprezentanți ai ICI București și Centrul Euro-Atlantic de Reziliență au vizitat Constanța pentru discuții cu Universitatea Maritimă din Constanța, Academia Navală Mircea cel Bătrân și Garda de Coastă pentru a se asigura participarea lor la workshop, precum și pentru a promova capabilitățile românești.

ICI București este activ din 2017 în cadrul proiectelor EDA prin participarea la Forumul Consultativ pentru Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate, în cadrul căruia un reprezentant al institutului moderează grupul de experți pe protecția infrastructurilor critice de energie din perspectivă militară din 2019.