proiect-blockchain.jpeg
ICI București

ICI București lansează proiectul de Infrastructură Națională de Tehnologii Distribuite (Rețeaua Națională de Blockchain - RNB)

În cadrul Parteneriatului European pentru Blockchain, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București) a activat primul nod EBSI din țara noastră. EBSI este prima infrastructură blockchain la nivelul Uniunii Europene, administrată de Comisia Europeană și de statele membre partenere, inițiativă derulată prin European Blockchain Partnership (EBP) și materializată printr-o rețea de Noduri distribuite în Europa.

Experiența cumulată a dus la dezvoltarea proiectului de Infrastructură Națională de Tehnologii Distribuite (Rețeaua Națională de Blockchain – RNB), aprobat de către Secretariatul General al Guvernului, proiect derulat de către ICI București. Această infrastructură are ca rol o abordare multi-instituțională, unde organizațiile colaboratoare vor putea adresa tematici de cercetare, dezvoltare și implementare de soluții/servicii importante la nivel național pentru autoritățile de stat, pentru cadrul legislativ și juridic și pentru a promova inovația în diverse domenii de activitate pentru industria și start-up-urile românești.

În acest context, astăzi, 3 mai 2022, a avut loc prima întâlnire a potențialilor operatori de noduri din cadrul instituțiilor publice, unităților administrativ-teritoriale, institutelor de cercetare, universităților etc, în cadrul căreia a fost prezentat conceptul și principalele direcții ale proiectului, urmând a începe operaționalizarea acestuia.

Tehnologia care stă la baza implementării platformei este blockchain, care asigură în mod permanent trasabilitatea, autenticitatea și validitatea activităților de tranzacționare și monitorizare a activelor digitale.

Toate aceste componente digitale vor avea ca punct unic de contact Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, care le va dezvolta, operaționaliza și gestiona împreună cu celelalte părți interesate.

Anunțuri recente

Lista completă
intrevedere-ici-bucuresti.jpeg

Întrevederea ICI București cu delegația din Coreea de Sud, condusă de Bo-ram Suh

Astăzi, 28 noiembrie 2022, la sediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București), a avut loc întrevederea delegației institutului, condusă de Adrian-Victor Vevera – directorul general al ICI București, cu delegația din Coreea de Sud, condusă de Bo-ram Suh, directorul general al Ministerului de Interne și Siguranță.

protocol-de-colaborare.jpeg

ICI București a încheiat protocolul de cooperare cu Institutul de Matematică şi Informatică "Vladimir Andrunachievici" din Republica Moldova

Astăzi, 22 noiembrie 2022, ICI București a primit vizita delegației Institutului de Matematică şi Informatică "Vladimir Andrunachievici" din Republica Moldova, prilej cu care a fost încheiat protocolul de cooperare între cele două institute. Documentul a fost semnat de către domnul Adrian Victor Vevera, directorul general al ICI București și de către doamna Inga Ţiţchiev, directoarea institutului "Vladimir Andrunachievici".

ici-d-services.jpeg

Proiectul ICI D|SERVICES lansat la Paris

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București) a lansat, la Paris, proiectul ICI D|SERVICES, prima platformă instituțională de tranzacționare de active digitale (NFT Marketplace) din România și din Uniunea Europeană. Primele două entități partenere sunt Comitetul Olimpic Sportiv Român, cu colecția “The Generational Circle - from Paris 1924 to Paris 2024” și Agerpres [...]