selfd_logo.png
ICI București

ICI București și Selfd.id anunță parteneriatul strategic pentru digitalizarea sistemului public național

București, 15 februarie 2021: Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI București și dezvoltatorii selfd.id, prima platformă integrată de identitate digitală descentralizată din România,  anunță parteneriatul încheiat cu scopul de a accelera procesul de digitalizare a sistemului public național și de a-l alinia la cerințele impuse la nivel european în ceea ce privește adopția tehnologiei de identificare electronică publică securizată (e-ID).

Prin acest parteneriat, platforma selfd.id va facilita interacțiunea între persoane fizice și juridice cu instituțiile guvernamentale, precum ministerele, administrațiile publice, instituțiile naționale de cercetare-dezvoltare, etc. În baza unor acreditări digitale care validează anumite elemente de identificare, emise pe platforma de identitate digitală, utilizatorii vor avea posibilitatea de a prezenta și verifica instantaneu o varietate extinsă de acreditări, cum ar fi date personale, atestări profesionale, adeverințe de angajare, dar și certificate de vaccinare sau rezultate test Covid-19, foarte importante în contextul actual.  

Identitatea electronică este unul dintre pilonii esențiali ai digitalizării României, iar, prin acest parteneriat, ne propunem să îmbunătățim relația instituțiilor guvernamentale cu publicul larg, punându-le la dispoziție o tehnologie de ultimă generație, dezvoltată în România”, a declarat Adrian Victor VEVERA, Director General al Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică – ICI București.

Adoptarea tehnologiei integrate de identitate digitală de către instituțiile de stat reprezintă un pas important în procesul de digitalizare a sistemului public deoarece va contribui la dezvoltarea unei interacțiuni simplificate și eficiente cu publicul larg, într-un mediu digital securizat. Suntem bucuroși că putem să venim în sprijinul autorităților cu un instrument tehnologic ușor de accesat și extrem de util, de care pot beneficia cetățenii români.” a menționat Radu Chirilă, Co-founder & CEO.

Cu o aplicabilitatea extinsă, platforma permite integrarea unui număr vast de utilizatori finali care pot folosi acreditările în relația cu instituțiile de stat din domenii generale, precum educație, economie, medicină, transport, știri oficiale, dar și altele, ce pot fi validate în mod automat prin intermediul portofelului digital asociat platformei – verificabil.eu

Complet interoperabilă cu sisteme similare dezvoltate de terte părți, identitatea digitală emisă de organizații guvernamentale poate funcționa paralel și complementar cu schimbul de acreditări digitale, precum adeverințe de angajat, certificări profesionale, licențe de liberă practică, etc., sau alte elemente certificate în mediul privat. 

Dezvoltată pe tehnologii de ultimă generație, precum blockchain, platforma selfd.id are implementate cele noi concepte de identificare precum Identitate Auto-Suverană (SSI – Self-Sovereign Identity) sau Acreditări Verificabile (Verifiable Credentials – VC). Fondatorii acesteia, Cristian Talle, Radu Chirilă și Cătălin Talle, au experiență vastă în proiectare, implementare și integrare de software-uri pentru companii internaționale, inclusiv pe dezvoltarea de platforme blockchain, precum și în marketing și publicitate.

Anunțuri recente

Lista completă
cybertech.jpeg

ICI București a participat la Cybertech Global Tel Aviv

În perioada 30 ianuarie – 1 februarie 2023, o delegație a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București) a participat la evenimentul Cybertech Global Tel Aviv, Israel. Pe durata a trei zile, Cybertech Global a cuprins o sală de expoziții, diferite sesiuni în cadrul conferinței, cu subiecte axate pe securitate cibernetică în domenii precum infrastructura critică, finanțe, sănătate, apărare, asigurări, producție, auto și multe altele.

participare-forum-consultare.jpeg

ICI București a participat la Forumul de consultare privind energia durabilă în sectoarele de apărare și securitate

Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică (ICI București) a fost reprezentat în calitate de moderator al Grupului de Lucru 3 pe Protecția Infrastructurilor Critice de Energie cu responsabilități în stabilirea agendei, organizare, definirea livrabilelor și coordonarea pentru producție și livrare, în cadrul Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate.

acord-de-cooperare.jpeg

ICI București implicat în acordul de cooperare pentru consolidarea domeniului tehnologiei informaţiei

Luni, 12 decembrie 2022, la Chișinău, a fost semnat un Acord de cooperare pentru consolidarea domeniului tehnologiei informației de ambele părți ale Prutului. Obiectivul Acordului este acela de a crește nivelul competențelor digitale ale personalului administrației publice, precum și a îmbunătăți infrastructura digitală și capabilitățile digitale ale României și Republicii Moldova.