Home / Proiecte Europene / PPP4 Broadband

PPP4 Broadband

Responsabil de proiect: dr. cib. ec. mat. Gabriela Florescu,  40-21 3160736,  gflores@ici.ro

Perioada de execuţie:  01.03.2013 – 31.12.2014

Website-ul proiectului: http://www.ppp4broadband.eu/ro/roman.html

Partener:

  • Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în informatică

Descrierea proiectului: Centrul de excelenţă pentru parteneriatul public privat pentru infrastructurile de broadband din România din cadrul Retelei Sud-Est Europene a centrelor de excelenţă pentru parteneriatul public privat pentru Broadband.

Partenerii PPP4 Broadband au inceput de curând realizarea acţiunilor pilot (proiecte pilot de realizarea de infrastructura de banda largă cu ajutorul modelelor parteneriatului public privat) în 4 zone pilot din zona de Sud Est a Europei:  Romania, Grecia, Macedonia si Slovenia).

În Romania, Judetul Alba,  sunt zone albe, majoritatea în comuna Galda de Jos care au fost selectate pentru acţiunea pilot a proiectului PPP4 Broadband. Aceste sate sunt: Magura, Lupseni, Zagris cu reţea de 3,5 km2 pentru 31 gospodării, Raicani: 1,5 km2 pentru 14 gospodării.

Obiectiv: Principalul obiectiv al acestui pilot este sa ofere acces la Internet în zona rurală montană cu puţini locuitori, cu access dificil şi făra Internet pentru turişti şi rezidenţi, pentru a promova zona şi pentru a opri scăderea numarului de rezidenţi.

Soluţia tehnică este aleasă ţinând cont de teren, răspândirea caselor, lipsa de electricitate şi lipsa stâlpilor. Infrastructura de reţea: wireless (6 dispozitive active), conectivitate point to point pentru backhaul  şi point to multipoint pentru conectivitatea gospodăriilor. Cerinţe de bază: 2 stâlpi, amenjare terne, protecţia fulgere,  panouri solare, controler solar, baterii.

Modelul PPP4 Broadband ales este Joint Venture Capital, pentru ca autoritatea publică realizează proiectul, investiţii la cerinţe de bază şi obţine autorizări. Sectorul privat va contrui şi opera reţeaua de telecomunicaţii investind în echipamnetul wireless.