Home / Evenimente Arhivă / „Internet si domeniile.ro” – 20 de ani de la stabilirea primei conexiuni online de acces la internet în România

„Internet si domeniile.ro” – 20 de ani de la stabilirea primei conexiuni online de acces la internet în România

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București a aniversat marți, 13 noiembrie 2012, 20 de ani de la instalarea primei conexiuni on-line de acces la internet în România între ICI București și Universitatea din Viena. Evenimentul s-a desfășurat sub egida Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale – MCSI, mesaje de deschidere fiind adresate de domnul Bebe -Viorel IONICĂ – Secretar de Stat și domnul  Silviu SZENTESI – Vicepreședinte ANCS. La manifestare a fost de asemenea prezent domnul Teodor NEGRUȚ – Secretar de Stat MCSI.

Directorul General ICI București, doamna Prof. Doina BANCIU și domnul Eugenie STĂICUȚ, Șef departament Administrare domenii .ro au vorbit despre începuturile internetului și ale domeniilor .ro în România. Cu această ocazie, sub coordonarea Prof. Doina BANCIU, colectivul ICI București a realizat volumul Internet și domeniile .ro, editat de AGIR și lansat în cadrul manifestării.

Momentul aniversar a fost marcat de prezența și mesajul domnului Nigel HICKSON, Vicepreședinte ICANN – Internet Corporation for Assigned Names and Numbers  pentru Europa, precum și de cea a Campionului Digital pentru România, domnul Paul-Andre BARAN.Despre eveniment și despre legătura dintre România și Universitatea din Viena a vorbit și domnul Peter RASTL – Director Vienna University Computer Center – ACONET în 1992.

Internet și domeniile .ro a reprezentat un eveniment important pentru mediul ICT din România. S-a remarcat prezența reprezentanților asociațiilor civice și profesionale (Gheorghe Șerban – Director Executiv al ANISP, Eduard Tric – Președinte al ISOC România, Bogdan Manolea – Director Executiv al ApTI) și ai mediului de afaceri (Siveco România, Oracle România, HP România, Omnilogic, etc). De asemenea, evenimentul s-a bucurat de participarea unui numeros public, membri marcanți ai comunității academice și de cercetare, precum Prof. Nicolae ȚĂPUȘ –  Prorector al Universității Politehnica București, foști rectori ai instituțiilor de învățământ superior: Prof. Ioan DUMITRACHE – Universitatea Politehnica din București, Prof. Ioan PÂNZARU – Universitatea din București, delegați ai bibliotecilor universitare și ai unor universități din țară. Reprezentanții Universității din Pitești – prima universitate din țară conectată la ICI, au transmis un mesaj din partea conducerii universității. De asemenea, din partea Primăriei Municipiului Pitești s-a transmis un mesaj și s-a conferit o diplomă de excelență colectivului ICI București.