Home / Evenimente / „Eliminarea Birocrației prin e-Guvernare și Inovare în Avantajul Cetățenilor”, ediția a II-a

„Eliminarea Birocrației prin e-Guvernare și Inovare în Avantajul Cetățenilor”, ediția a II-a

Asociația pentru Dezvoltarea Societății Informaționale – ADSI împreună cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București a organizat în data de 8 noimbrie 2016 la sediul ICI Bucureşti din B-dul Mareşal Alexandru Averescu, nr. 8-10, Sala Mihai Drăgănescu, dezbaterea naţională „Eliminarea Birocrației prin e-Guvernare și Inovare în Avantajul Cetățenilor”, ediția a II-a.

Dezbaterea a reunit aproximativ 100 de persoane, în principal experți și reprezentanți din administrația publică, din mediul de afaceri și societatea civilă. Obiectivul principal a fost crearea unei viziuni asupra coordonării interinstituționale în vederea formulării și implementării strategiilor și politicilor publice în mod integrat și în acord cu Programul de Guvernare, ca urmare a facilităților oferite de nivelul actual al dezvoltării tehnologiei informației și comunicațiilor.

Evenimentul a fost organizat în continuarea dezbaterii care a avut loc în luna aprilie a.c, cu tema „Chief  Information Innovation Office pentru Eliminarea Birocației în România, în Avantajul Cetățeanului”. În urma acesteia, Guvernul a înființat, pentru prima data în România, poziția de Chief Information Officer la nivelul Cancelariei Primului Ministru, pentru a coordona realizarea interoperabilității sistemelor administrației publice. Înființarea poziției de CIO la nivelul Guvernului este doar un prim pas important pentru dezvoltarea unei administrații eficiente, care să funcționeze în avantajul cetățenilor, pentru eliminarea birocrației, reducerea  corupției și a cheltuielilor bugetare, cu efecte în creșterea economică. De aceea, în cadrul celui de al doilea eveniment au fost abordate aspectele leagte de introducerea structurii CIO la nivelul autorităților locale, precum și de utilizarea conexiunilor broadband și tehnologiilor identității și semnăturii electronice gratuite pentru toți cetățenii.

Conferința s-a bucurat de prezenta domnului prof. dr. Reinhard Posch – Chief Information Officer al Guvernului Federal al Austriei, care a prezentat modalitatea în care a procedat Digital Austria, încă de acum 15 ani, pentru ca orice document emis de orice instituție publică să fie în format electronic ca original, iar documentele tipărite pe hârtie să fie doar copii ale acestuia. Efectul introducerii documentelor electronice ca originale și al eliminării documentelor pe hârtie constă în creșterea eficacității și eficienței administrației publice, reducerea birocrației, reducerea cheltuielilor bugetare și a posibilităţilor de corupție din administrațiile centrale și locale și, nu în ultimul rând, impulsionarea creșterii economice.

Printre temele dezbătute s-au numărat: îmbunătățirea și inovarea proceselor operaționale ale administrației publice în avantajul cetățenilor prin utilizarea celor mai adecvate realizări din domeniul TI&C, inclusiv a conexiunilor și a tehnologiilor identității electronice și a semnăturii electronice calificate; introducerea cardului de identitate cu semnătură și identitate  electronică pentru toți cetățenii; responsabilizarea și securizarea activităților din administrația publică utilizând identitatea și semnătură electronică.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul companiei Concord Communication – PR & Event și grupul de publicaţii de IT&C – AGORA Group. Partenerii evenimentului au fost: DigiSign, Power Backup, Elo Digial Office, ANSSI, iar următoarele ONG-uri au sprijinit realizarea acestuia: Asociația Patronală a Industriei Software și Servicii – ANIS, Asociația Română pentru Industria Electronică și Software – ARIES, Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informației – ARASEC, Fundația Națională a Tinerilor Manageri – FNTM, Asociația Națională a Internet Service Providerilor din Romania – ANISP.

Prezentări susţinute în cadrul evenimentului „Eliminarea Birocrației prin e-Guvernare și Inovare în Avantajul Cetățenilor”:

ANCOM – Virgiliu Stănciulescu, Şef Birou Administrare Reţea Informaţională

ICI Bucureşti – Prof. dr. ing. Gheorghe-Decebal Popescu, Director General

DigiSing – Camelia-Elena Neculai

ELO – Daniela Liţă

Prof. dr. Reinhard Posch – Chief Information Officer al Guvernului Federal al Austriei

Constantin Teodorescu – ex-Secretar de Stat, Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională