Responsabil de proiect: Dr. Ing. Vasile SIMA
Website-ul proiectului: http://romsim.ici.ro/calculos/
Suport financiar: Proiectul cu codul PN-II-PT-PCCA-2013-4-2123 şi numărul de contract: 257/2014 se desfăşoară în cadrul Programului Naţional de Cercetare-Dezvoltare PN II – Parteneriate – Proiecte colaborative de cercetare aplicativa – Competitie 2013, Domeniul 7 contractat de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Programul are ca scop atingerea nivelului de compatibilitate si competitivitate necesar pentru integrarea deplina în aria europeana de cercetare si pregatirea participarii la Programul CDT Cadru 7 al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 (PC7).
Perioada de execuţie: 1 iulie 2014 –15 iunie 2016
Rezumatul propunerii: Cele mai eficiente sisteme automate dedicate pentru controlul proceselor industriale sunt în prezent caracterizate printr-o structura ierarhică presupunând existenţa a cel putin doua niveluri de automatizare: un nivel executiv responsabil de controlul clasic al parametrilor principali de proces şi un nivel de supraveghere, responsabil de monitorizarea instalaţiilor şi de luare a deciziilor. Cele mai multe dintre mediile industriale necesită un sistem cu un nivel de control superior, capabil să îmbunatatească şi să optimizeze funcţionarea instalaţiei. Din păcate, eficienţa algoritmilor scade cu creşterea complexitătii sistemelor. Este necesar sa se prevadă întretineri şi modernizări periodice, care sunt costisitoare şi consumatoare de timp. Tehnologia bazata pe Cloud Computing oferă servicii bazate pe protocoale de Internet, care permit accesul la resurse scalabile şi virtuale. Un rezultat major al proiectului CALCULOS va fi o platforma deschisa de servicii în Cloud ce va oferi pachete de servicii pentru modelare şi calcul cu algoritmi complecşi, capabili să asigure optimizarea funcţionării şi comportarea adecvată în caz de avarii sau în situatii de risc major. Aceşti algoritmi vor fi standardizaţi sub forma de funcţii bloc conform standardului IEC 61499, pentru a putea fi compatibili şi a fi utilizaţi pe orice sistem de control. Fiind o platforma deschisă care se poate accesa de oriunde, diferitele clase de utilizatori vor putea îmbunataţi sau chiar adapta anumite servicii şi algoritmi pentru a satisface necesităţile clientilor/utilizatorilor finali. Utilizatorii finali (end-users) vor fi clienţii industriali care, de asemenea, pot coopera la alcatuirea şi îmbunatatirea unor solutii de conducere. Utilizatorii principali ai platformei vor fi diverse grupuri de ingineri care coopereaza pentru a gasi cea mai buna solutie pentru fiecare aplicaţie specifică. Proiectul propune şi integrează elemente novatoare, contribuind astfel la îmbunătăţirea procesului de analiză, proiectare şi simulare a sistemelor automate şi la creşterea siguranţei, robusteţei şi eficienţei proceselor industriale conduse.
Obiective: Obiectivul principal al proiectului este proiectarea unei platforme cloud şi a serviciilor associate, platformă care va furniza resursele de prelucrare pentru accesarea şi rularea algoritmilor de control avansat şi optimizare a instalaţiilor industriale la scară mare. Aceste servicii vor permite utilizatorului să efectueze analize de risc online şi prevenirea pericolelor folosind algoritmi generici de control, optimizare, defectoscopie, diagnoză, prevenire a avariilor şi analiza defecţiunilor.
- Proiectarea unei platforme care să folosească o interfaţă prietenoasă de programare adresată mai multor tipuri de utilizatori: ingineri software; ingineri specializaţi în identificare parametrică şimodelare matematică; ingineri specializaţi în controlul proceselor (automatişti), care lucrează cu algoritmi complecşi, inclusiv algoritmi genetici şi reţele neuronale;
- Crearea unor maşini virtuale care să poată găzdui module/aplicaţii, algoritmi de simulare şi optimizare;
- Reducerea costurilor de mentenanţă pentru instalaţiile industriale;
- Îmbunătăţirea relaţiei între mediul academic şi cel industrial;
- Îmbunătaţirea proceselor şi instalaţiilor industriale româneşti prin metode şi servicii accesibile.
- Activitate I.1 (A1.1): identificarea cerinţelor utilizatorului şi analiza acceptabilităţii,
- Activitate I.2 (A1.2): investigarea fundamentelor teoretice şi a posibilităţilor de implementare,
- Activitate I.3 (A1.3): elaborarea unui cadru arhitectural standardizat comun,
- Activitate I.4 (A1.4): analiza posibilităţilor de interfaţare,