Home / Evenimente Arhivă / „Oamenii care au pus România pe internet” – Articol publicat în ziarul „Adevărul”

„Oamenii care au pus România pe internet” – Articol publicat în ziarul „Adevărul”

„În 1993, România se conectează pentru prima dată la internet. Tot atunci, domeniul „.ro“ este recunoscut la nivel mondial. Acum 20 de ani, în august 1991, se năştea prima pagină de internet şi sistemul World Wide Web (www). România a avut nevoie de încă doi ani pentru a intra în reţea.

Firesc, la început a fost calculatorul. Deşi sună puţin credibil astăzi, România a fost printre primele zece ţări din lume care au avut computere de fabricaţie proprie. Încă din 1953, la Institutul de Fizică Atomică, profesorul Victor Toma proiectează  ordinatorul cu tuburi electronice. După o muncă de 11 ani, în 1964, primul calculator românesc, cu tranzistori din germaniu, este pus în funcţiune. În acel moment, erau doar câteva ţări în toată lumea care se mândreau cu aceeaşi performanţă: SUA, Japonia, Germania, Austria, Marea Britanie, Olanda, Franţa, Uniunea Sovietică, Italia şi Danemarca.

Ulterior, la 15 iulie 1970, se înfiinţează Institutul Central de Informatică – astăzi numit Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) – instituţia care a făcut primii paşi în domeniul reţelelor de calculatoare şi prima entitate din România conectată la internet. ”

Oamenii care au pus Romania pe internet